miercuri, 14 martie 2018

Remedii naturiste pentru astenia de primavara

Urzica (Urtica dioica ) 

Planta erbacee ce creste atat in zone cultivate cat si necultivate. Este gasita peste tot: in gradini, santuri, pe langa drum, izlazuri, langa ape, pe dealuri, la poalele muntilor, etc.

Frunzele acesteia in contact cu pielea produc urticarie ( inflamatie si prurit intens ) datorita histaminei, acidului formic si a unei toxine inca neidentificate.

Urzica are proprietati diuretice favorizand eliminarea acidului uric prin urina.

Urzicile de un real ajutor primavara! Sunt bogate in aminoacizi, vitamine si microelemente avand proprietati regenerante, diuretice si de detoxifiere imbunatatind procesele de metabolism.

Tinctura de urzica - utilizata intern, imbunatateste tonusul si rezistenta organismului, detoxifica organismul.

Uz intern :

Copii intre 7 - 14 ani : cate 10- 30 picaturi diluate in 100 ml de apa sau ceai de 3 ori / zi, cu 30 minute inaintea mesei.
Adulti peste 15 ani: 1-2 lingurite diluate in 100 ml apa sau ceai de 3 ori / zi, cu 30 minute inaintea mesei.

Ceaiul de urzica - detoxifiaza si mineralizeaza organismul, combate cu succes astenia de primavara, ajuta la reducerea retentiei de apa.

Preparare ceai

1 lingura de urzici proaspat tocate sau 1 lingurita de planta uscata peste care se toarna o cana de apa clocotita ( 250 ml ). Se acopera si se lasa la infuzat 5 minute, dupa care se strecoara. Se consuma zilnic cate 1-3 cani pe zi, nu mai mult de 30 zile.

Avand puternic efect diuretic, un consum in exces de urzici poate cauza dezechilbru electrolitic. Femeile insarcinate ar trebui sa se fereasca de consumul de urzici pentru ca determina contractii ale uterului.


Nota : urzica are mult mai multe proprietati, dar in acest articol am specificat doar utilizarea ei in ameliorarea asteniei de primavara!

Randament fizic si psihic


Oul - contine vitaminele din complexul B care previn anumite tipuri de anemii si tulburari nervoase.

Proteinele de buna calitate ce le contine te ajuta in procesele de memorare si contribuie la aportul de nutrienti pentru celulele creierului.

Ginkgo Biloba - imbunatateste atentia si capacitatea de concentare, stimuleaza nivelul de oxigen in creier, alunga depresia.

Busuioc - este un energizant si un tonic deosebit de eficient, se consuma sub forma de pulbere sau ceai timp de 10 zile.

1 lingurita rasa de pulbere de 3 ori / zi se tine sub limba timp de 10 - 15 minute apoi se inghite cu apa sau ceai.

1 - 2 lingurite de planta uscata peste care se toarna 250 ml apa clocotita.
Se acopera si se lasa la infuzat 5 - 10 minute dupa care se bea inainte de masa de 3 ori / zi.

Tinctura de rozmarin - are un efect tonic general si nervos, stabilizator psihoemotional ( antistres ), imbunatateste memoria, creste capacitatea de concentrare si tonusul psihic, reduce surmenajul psihic si intelectual.

Catina alba - are proprietati vitaminizante, tonifiante, depurative, curata vasele de sange, juta sistemul nervos central, imbunatateste memoria, ajuta la eliminarea stresului si regleaza functiile organismului.

Tratamente cu catina pentru combaterea anemiei 

Ceai din frunze: 1 - 2 lingurite de frunze uscate si maruntite peste care se toarna 250 ml apa clocotita. Se acopera si se lasa la infuzat intre 5 - 10 minute dupa care se strecoara si se beau 1 - 2 cani / zi.

Ceai din fructe: 1 - 2 lingurite de fructe uscate peste care se toarna 250 ml apa clocotita. Se acopera si se lasa la infuzat 15 - 20 minute. Se beau 2 -3 cani / zi.

Catina proaspata amestecata cu miere se lasa 7 zile la macerat in frigider - se ia cate o lingurita pe zi, de preferat dimineata inainte de masa.


Incercati o dieta bogata in vitamine si minerale ce ajuta in lupta cu astenia de primavara


Includeti in alimentatia zilnica alimente bogate in vitamina C si E, magneziu, fier si calciu. Avem nevoie de enzime si alimente crude pentra ca acestea regleaza functiile organismului. Beti dimineata un shake revigorant: amestecati cateva frunze de spanac cu un mango sau un mar, o banana, un castravete mic, telina, zeama de lamaie si apa. Puneti totul in blender apoi consumati imediat.

- arahide, migdale, nuci, cereale integrale, ananas, capsuni, papaya, mango, portocale, grapefruit, struguri, avocado

Alimentele ce contin complexul de vitamina B, combat oboseala:

banane, avocado, spanac, varza, ardei gras, rosii, fasole verde, broccoli, porumb, ciuperci, cartofi, soia, linte, ovaz, orz, seminte de floarea soarelui, peste, oua, fructe de mare.

Apa: hidrateaza si da vitalitate organismului.

Distreaza-te: incearca sa ai activitati distractive, mergi la teatru, film, spectacole care te fac fericit si te binedispun. Mergi la sala, la bazin, alearga sau plimba-te prin parc.










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

TOP Saptamanal din cele mai citite articole

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...