luni, 4 aprilie 2016

Aloe vera ( Aloe Barbadensis Miller ) - partea I

Aloe Vera Barbadensis Miller-Plantatie

Aloe Barbadensis Miller numita si Aloe vera este una din cele peste 240 de specii de aloe, cunoscuta în multe tari pentru efectul sau terapeutic extraordinar, considerata un veritabil medicament natural.

Este o planta subtropicala si face parte din familia liliaceelor (ca si usturoiul, ceapa, crinul, laleaua, etc.)

Numele de Aloe Barbadensis Miller l-a primit dupa botanistul Miller care a descris pentru prima data planta aloe din insulele Barbados.



Denumirea de "aloe" provine de la cuvântul arab "aloeh" care înseamna în limba araba "seva cristalina si amara", iar planta a fost utilizata înca din antichitate, fiind renumita pentru virtutile sale curative. "Vera" provine din latina si înseamna "adevarata", denumire ce se datoreaza efectului terapeutic foarte puternic.

Desi nu este singura specie de aloe cu efecte curative, conform cu ultimele cercetari medicale în domeniu, Aloe Vera este specia cu cele mai puternice rezultate medicale.

Aloe crește  în regiunile aride din Africa, Asia, Europa și America, precum și în Australia. La nivel mondial, aloe este cultivat în Africa, Australia, America de Nord, America Centrală, America de Sud, Rusia, Japonia. Republica Dominicană este cel mai mare producator de gel de aloe vera .

Spania, Grecia și Israel , pot fi considerate în prezent cele mai bune zone de producție și de aprovizionare din lume.

Spania fiind un membru al " Uniunii Europene" este obligată să respecte standarde de producție mult mai stricte decât în alte țări, asigurându-se astfel un produs de calitate mai bună.

Proprietatile terapeutice ale plantei au fost utilizate de multe civilizatii importante, precum Persia si Egiptul in Orientul Mijlociu, pana la Grecia si Italia in Europa, ori India sau Africa. Spaniolii foloseau aloe vera si au adus-o si in noile lor colonii din America de Sud si Caraibe.

In fiecare epoca, de-a lungul fiecarui continent, in fiecare cultura, aloe vera a atras atentia celor mai luminate minti.

In farmacologia greceasca aceasta planta a fost mentionata de Celsius (25-50 d.H.), dar comentariile sale erau limitate la efectul de purgativ.

Unul dintre primii sustinatori ai acestei plante a fost un grec, Dioscorides Pedanios (41-68 d.H.) de profesie medic, farmacolog si botanist.

Acesta a facut prima descriere detaliata a efectelor acestei plante: are puterea sa inlature insomnia, regleaza pH-ul stomacului, seva de aloe trateaza furunculii si calmeaza durerile produse de hemoroizi, grabeste vindecarea contuziilor si juliturilor, este eficienta pentru amigdalele inflamate, gingii si in general orice inflamatie bucala, si de asemenea are efecte benefice ca medicament ocular si a observat, de asemenea, ca daca este stoarsa seva proaspata peste rani, sangerarea este oprita mai repede.

De asemenea, observa ca aloe vera, cu cat este mai amara, cu atat are un efect mai puternic si ca seva proaspata obtinuta prin strivirea plantei are un efect curativ puternic.

Scrierea lui Dioscorides ajunge si in China( 700 - 800 d.H ), cand se mentioneaza pentru prima data utilizarea plantei.

În compoziția chimică a frunzei de Aloe vera se găsesc 18 aminoacizi din cei 22 necesari organismului (7 din cei 8 esențiali: valină, leucină, izoleucină, fenilalanină, metionină, lisină și threonină), prin care asigură dezvoltarea și refacerea masei musculare.

Principalul component este aloina ( aproximativ 40-50% ), care este o substanta greu solubila in apa si nu poate fi separata decat cu ajutorul unor agenti de oxidare.
Alantozidele A si B insotesc aloina.In rasina de aloe se mai gasesc mici cantitati de aloe-emodina, crizofanol  sub forma heterozidica sau libera. Rasina de aloe mai contine pe linga derivatii antracenici si alte rezine,aloerezina,ulei esential in cantitati foarte mici ,saruri minerale.

Aloe Vera este singura planta in care a fost identificata vitamina B12, deasemenea conține si vitaminele A, B1, B2, B6, C, E și minerale precum: fier, calciu, magneziu, cupru, crom, iod, seleniu, mangan, zinc.
Alte substanțe prezente în frunza de Aloe Vera sunt sterolii (colesterină, sitosterol, campesterol, lupeol), hormonii (auxine și gibereline ), lignină și saponine , prin care se se adaugă proprietăților plantei efectul antibiotic, analgezic, antiviral și antiinflamator.

Prezența acestor substanțe, asigură acesteia un efect de ameliorare sau chiar vindecare unor boli cum ar fi diabet, artrită, hepatită, cancer, HIV, boli cardiovasculare, leucemie, psoriazis, dermatită.

Există doar câteva dovezi preliminare că extractu de Aloe vera ar putea fi util  în tratamentul diabetului și în cazul nivelului ridicat de lipide în organismul uman. Aceste efecte pozitive par  a se datora prezenței unor compuși cum ar fi manan, antrachinonă și lectine.


Nu există, însă, dovezi științifice clare ale eficienței sau ale siguranței folosirii de extract de Aloe vera în scopuri cosmetice sau medicale, iar dovezile care apar sunt adesea contrazise de alte studii.

Un comentariu:

  1. Não consegui encontrar a manipulação de seguidores, vi os outros blogues mas não encontrei seguidores, estou a seguir pelo google +.
    Abraço.

    RăspundețiȘtergere

TOP Saptamanal din cele mai citite articole

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...